Ajánlott termékek

Hírlevélre jelentkezem:


Leiratkozás:

facebook

Könnyed, túraajánlat a Tisza mentén! (35 km.)

 

      Néha azt gondoljuk, hogy  milyen messzire is kell elmennünk - mondjuk pl.  Ausztriáig - hogy szép tájakat lássunk, pedig  nem így van ... 

 

Így most egy olyan Debrecen közeli -   könnyed, alig 30 kilométeres  -  kiruccanást  ajánlok, akár az abszolút kezdőknek is, kivált mert nem kell hozzá nagy erőnlét, vagy készülődés, meg ilyenek, csak egy szabadnap, meg egy kis vállalkozó kedv. 

 

(A térképek  - és képek - nagyíthatók!)

 

TiszalökigAz útvonal első része autóval, vagy vonattal:

 Debrecen  -  Tiszalök.   (Kb. 65 km.)

 

Aztán a kerékpáros útvonal:

 

Tiszalök -  holtágak   -  vízi erőmű, és arborétum  - Tiszadada, Öreg halász csárda -  Tiszagát, majd az erdőn keresztül Tiszadob  -  Andrássy kastély  -   pontonhíd  -  Tiszagát, vízvédelmi emlékmű  -  majd vissza .  ( Kb: 30-35 km)

 

 

 

 

 

Tiszalökig, én jó szívvel ajánlom a vicinális kis helyi vonatot.  Mire komótosan elzakatol a szerelvény  a Tiszáig, addigra a csapat összehangolódik, jókat lehet nevetgélni, elmajszolni egy-egy szendvicset - és közben lelassul az ember lelke is, és csendesen kinyílik a szép befogadására. 

 

  Vonat naponta 8-10 is indul, Tiszalök felé, és persze visszafelé is. (Lásd itt!) Én a reggeli a 7 órást szeretem a legjobban. Mindig van bőven hely, utasnak, kerékpárnak egyaránt.   Tiszavasvárinál is leszállhatunk, mert innen már, gesztenyefákkal ölelt, jóminőségű kerékpár út vezet Lökig.

 

Tiszalöki holtág

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megérkezve Tiszalökre, mindenképpen érdemes megnézni a komp felé vezető úton a holtágakat. (Tiszatardos kiírást keresni. A tiszalöki  "nagy útkereszteződés"-től alig pár száz méterre található.)

A holtágak mellett készült két, cölöpökön álló gerenda ház is, melyhez tanösvények vezetnek. Érdemes rájuk szánni 10-20 percet. 

 

 

Az erűmű-telep

 

 

 

Innen visszafordulva, a "nagy kereszteződésben" jobbra fordulunk, Tiszaluc felé. (Rákóczi út) Kikanyargózva Lökről, alig néhány kilométer után elérkezünk az erőmű vikendtelepéhez.  Régen - a régi rendszerben, amikor még körülményes volt külföldre menni - ez volt a társadalom "felső kiváltságos rétegének" a kiemelt üdülőhelye.

A Tisza parton kis padocskák, stégek, gyönyörű panorámával.  Viszont a szocreál stílusban épült házacskák negyrésze leromlott állagúan, szomorú képet mutatnak. Nem egyen kiírás: "Eladó".

 Bennem furcsa nosztalgikus, és egyben szomorú érzéseket keltenek ezek a házak, mint egy mementója szüleink fiatalságának.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza kitekerve a főutra, átmegyünk a Bocskai hídon. Ez az innen eredező Keleti Főcsatorna első hídja.   Nem sokkal utána már láthatók az össze-vissza, kuszának tűnő elektromos vezetékek, melyek az erőműből jönnek. Mindenképpen forduljunk be, menjünk át a - mindig nyitva lévő -  kis kapun, és már elénk is tárul az a kis parkos terecske padokkal, ahonnan jól látható a vízlépcső. (Bő víz idején láthatjuk az átbukó víztömeget is, ill. előzetes bejelentkezés esetén, az erőmű belülrül is látogatható.)  

 

 

 

 

 

 

 

 

A  kis parkos rész, egy egész arborétum kis szeglete csak. A Tisza partján lefelé indulva, pados, pergolás kiűlők, majd bentebb fordulva egy igazi gyönyörű arborétumban találjuk magunkat, benne egy emlékművel. Érdemes erre is néhány percet szánnunk.   

 

 

Az erőmű az ötvenes években készült. Sokan "sztálinista, rákosista" beruházásnak minősítettek, de az idő igazolta létjogosultságát, mind az energiatermelés, úgy a Keleti Főcsatorna létrehozásának tekintetében is.

 

Az arborétum, a kialakított új folyómederből kitermelt talaj felhasználásával készült. Sajnos beárnyékolja a sok szép látnivalót, hogy létrehozásán mintegy 1.500 munkaszolgálatos dolgozott, embertelen körülmények között...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A főútra ismét kijutva, jobbra kell fordulnunk, és alig néhyény kilométer után megérkezünk Tiszadadára. 

 

Elérve a "főterén", (Hősök tere) lévő kis templommal szemben lévő kis boltocskához, forduljunk jobbra, majd egyből balra. (Alkotmány utca)  Ezen tekerve, egyszercsak megpillantjuk a kanyargó Tiszát, majd a Tiszai Öreg Halász csárda parkolóját, majd magát a csárdát is.

 

 Nagyon szép környezetben ebédelhetünk meg. Semmiképpen ne hagyjátok ki! :)

 

 

 

 

 

 

 

Innen a Tiszadob felé vezető gátra kell felkeverednetek.  (Lásd térkép! - de lehet itt kell egy kis kérdezősködés a helybeliektől, de a lényeg, hogy ne adjátok fel! : ) - mert nagyon szép helyeken, holtágak között vezet az út.  ) 

 

  A gáton el lehet tekerni  majd' az Andrássy kastélyig, de érdemes előtte  - a nagy holtágak zárógátja előtt közvetlenül balra -  letérni, az aszfaltos erdei útra, ami az árnyas fák ölelésében a szépen kiépített tiszadobi szabadstrandhoz vezet.  (Szóval érdemes fürdő cuccot is vinnetek! :) ) 

 

 

 

 

 

 

Innen már csak egy iramodás az Andrássy Kastély, amit nagyon szépen felújítottak. Mindenképpen érdemes meglátogatni, csak úgy mint a főtéren lévő, a Pisai ferde toronyhoz hasonlóan  megsüllyedt gabonatárolót. 

 

Még rengeteg szépség és érdekesség található a környéken, mint a tiszadobi fából készült pontonhíd, a Polgár irányába eső tiszagáton a árvízi emlékmű, stb. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igen, érdemes itt akár több napot is elidőzni, és átkerekezni Tokajba, Bodrogkereszttúrra, vagy a tarcali bányatóhoz.  

 

És ha valaki így dönt   -   hát nagyon jó szívvel ajánlom a  Nádas Fogadó-t  és kedves gazdáit.

 

 

 

 

 

A korabeli, népi bútorzatú - de minden szolgáltatással ellátott - szobák valósággal elvarázsolják a vendégeket. Mintha nagyszüleink régi otthonaiban pihenhetnénk meg egy-egy éjszakára.

Az utca végi holtágon ladik pihen csalogatóan.... és bizony, ezt is érdemes kipróbálni.

 

 

 

 

Kellemes bicajozást kívánva mindenkinek:

 

 

 

Máthé Tamás

 

« Vissza
Elérhetőségek


  • 4033 Debrecen, Sámsoni út 104.
  • Tel: (52) 532-555
  • E-mail:
  • Web: www.mathekerekpar.hu

Térkép


4033 Debrecen, Sámsoni út 104.

Itt is megtalálsz minket:


1993-2013 Máthé Motor Debrecen - Minden jog fenntartva WebDeb - Ahol a weblapok születnek